Szukaj na tym blogu

środa, 10 kwietnia 2013

GRUPA WARZYW ZIELONYCH



DrukujEmail

WARZYWA ZIELONE
Do grupy warzyw zielonych zalicza się różne gatunki warzyw, których częścią jadalną są ciemnozielone liście i łodygi
 oraz rzadziej kwiatostany (brokuły). 
W grupie tej na szczególną uwagę zasługują: szpinak, sałata, kapusta brukselska, kapusta pekińska, brokuły,
 nać pietruszki i selera, botwina, koper.
 Do warzyw zielonych dodać możemy jeszcze
 groszek zielony, zielona papryka, ogórek, szczypiorek, szczaw,kapusta rożne rodzaje ,
szparagi, karczochy,  por, cukinia
Jedna porcja surówki z warzyw zielonych (100 g) zawiera:
Energia - od 8 kcal (sałata) do 42 kcal (kapusta)
Białko - od 1,2 g (sałata) do 3,7 g (szpinak)

Tłuszcz - od 0,2 g (sałata) do 0,3 g (szpinak)

Błonnik - od 0,7 g (szpinak) do 1,3 g (kapusta)

Witamina C - od 10 mg (sałata) do 160 mg (nać pietruszki)

Witamina A - (karotenoidy) od 2,4 mg (kapusta) do 6,6 mg (nać pietruszki)

Witamina E - (tokoferole) od kilku do kilkunastu mg
 Warzywa zielone są doskonałym źródłem witamin A, C i E, czyli zestawu najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy,

 które chronią organizm człowieka przed nadmiarem wolnych rodników, mających - jak wiadomo - działanie rakotwórcze oraz
 przyspieszające procesy starzenia. Ponadto zielone warzywa to bogate źródło błonnika oraz makro- i mikro elementów,
 w tym magnezu, żelaza, potasu. W czasie gotowania warzywa zielone tracą pewną ilość swych cennych składników, 
więc najbogatszym źródłem witamin są surówki z warzyw zielonych oraz polecane zwłaszcza w zimie mrożonki. 
Obróbkę cieplną najlepiej przeprowadzać w specjalnych naczyniach próżniowych (szybkowarach) lub na parze, 
tak aby nie tracić cennych witamin rozpuszczalnych w wodzie.

     PORADY DLA KUPUJĄCYCH
     Szukaj warzyw o zielonych i delikatnych liściach. Liście żółte i zwiędłe świadczą o tym, 
że warzywo jest stare i może być gorzkie.

     PORADY DLA KONSUMENTÓW
     Zielone warzywa najlepiej przechowywać w perforowanych torbach plastikowych, w lodówce. 
W takich warunkach zachowują swoją świeżość przez tydzień. Pamiętaj, aby przez zjedzeniem 
dokładnie je oczyścić i umyć, gdyż mogą być zanieczyszczone ziemią.

     KORZYŚCI ZDROWOTNE
     Zielone warzywa liściaste to najbogatsze źródło całego zestawu witamin o działaniu antynowotworowym. 
Spraw sobie prezent, zjedz raz dziennie surówkę z zielonych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz