![]() | ![]() |
![]()
WARZYWA ZIELONE
Do grupy warzyw zielonych zalicza się różne gatunki warzyw, których częścią jadalną są ciemnozielone liście i łodygi
oraz rzadziej kwiatostany (brokuły).
W grupie tej na szczególną uwagę zasługują: szpinak, sałata, kapusta brukselska, kapusta pekińska, brokuły,
nać pietruszki i selera, botwina, koper.
Do warzyw zielonych dodać możemy jeszcze groszek zielony, zielona papryka, ogórek, szczypiorek, szczaw,kapusta rożne rodzaje , szparagi, karczochy, por, cukinia
Jedna porcja surówki z warzyw zielonych (100 g) zawiera:
Energia - od 8 kcal (sałata) do 42 kcal (kapusta)
Białko - od 1,2 g (sałata) do 3,7 g (szpinak)
Tłuszcz - od 0,2 g (sałata) do 0,3 g (szpinak)
Błonnik - od 0,7 g (szpinak) do 1,3 g (kapusta)
Witamina C - od 10 mg (sałata) do 160 mg (nać pietruszki)
Witamina A - (karotenoidy) od 2,4 mg (kapusta) do 6,6 mg (nać pietruszki)
Witamina E - (tokoferole) od kilku do kilkunastu mg
Warzywa zielone są doskonałym źródłem witamin A, C i E, czyli zestawu najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy,
które chronią organizm człowieka przed nadmiarem wolnych rodników, mających - jak wiadomo - działanie rakotwórcze oraz
przyspieszające procesy starzenia. Ponadto zielone warzywa to bogate źródło błonnika oraz makro- i mikro elementów,
w tym magnezu, żelaza, potasu. W czasie gotowania warzywa zielone tracą pewną ilość swych cennych składników,
więc najbogatszym źródłem witamin są surówki z warzyw zielonych oraz polecane zwłaszcza w zimie mrożonki.
Obróbkę cieplną najlepiej przeprowadzać w specjalnych naczyniach próżniowych (szybkowarach) lub na parze,
tak aby nie tracić cennych witamin rozpuszczalnych w wodzie.
PORADY DLA KUPUJĄCYCH
Szukaj warzyw o zielonych i delikatnych liściach. Liście żółte i zwiędłe świadczą o tym,
że warzywo jest stare i może być gorzkie.
PORADY DLA KONSUMENTÓW
Zielone warzywa najlepiej przechowywać w perforowanych torbach plastikowych, w lodówce.
W takich warunkach zachowują swoją świeżość przez tydzień. Pamiętaj, aby przez zjedzeniem
dokładnie je oczyścić i umyć, gdyż mogą być zanieczyszczone ziemią.
KORZYŚCI ZDROWOTNE
Zielone warzywa liściaste to najbogatsze źródło całego zestawu witamin o działaniu antynowotworowym.
Spraw sobie prezent, zjedz raz dziennie surówkę z zielonych warzyw.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz