Kolorowe posiłki zachęcają do konsumpcji. Cieszą oko, są miłe dla podniebienia, a przede wszystkim pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie . Talerz pełen kolorowych warzyw chroni i leczy różne przypadłości i dolegliwości
A co należy jeść, by wzmocnić wzrok lub uwolnić organizm z toksyn?
Na straganach nie brakuje dojrzałych w lipcowym słońcu warzyw.
Korzystajmy więc z dobrodziejstw sezonowych jarzyn, bo właśnie wtedy są najbardziej wartościowe. To najlepsze naturalne źródło witamin i minerałów.
Co ciekawe właściwości wielu warzyw są podyktowane ich barwą. Każda grupa kolorów odpowiada za co innego.
Komponując posiłek, kierujmy się kolorami poszczególnych składników. Jaki bukiet warzyw powinien znaleźć się na talerzu, to zależy od potrzeb organizmu
Czerwone – pobudzają apetyt (np. pomidory, papryka, buraki)
Żółte – poprawiają trawienie i maja działanie detoksykacyjne (np. papryka, kabaczki fasolka, seler)
Pomarańczowe – usprawniają układ trawienny (np. papryka, marchewka, dynia)
Zielone – dodają energii, wzmacniają narząd wzroku i chronią przed nowotworami (np. bób, brukselka, sałata, brokuły)
Filoetowe – odpowiadają za tężyznę i siły witalne oraz wzmacniają odporność (np. bakłażan).
Warzywami określamy rośliny jadalne surowe jak i przetworzone a jarzynami nazywamy już ugotowane potrawy. Np. zupa lub sałatka jarzynowa, surówka warzywna, warzywa na patelnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz