Szukaj na tym blogu

środa, 10 kwietnia 2013

KOLOROWE WARZYWA



Kolorowe posiłki zachęcają do konsumpcji. Cieszą oko, są miłe dla podniebienia, a przede wszystkim pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie . Talerz pełen kolorowych warzyw chroni i leczy różne przypadłości i dolegliwości


Pomidory i papryka to sposób na niejadków. Czerwone warzywa i owoce poprawiają apetyt. Nie powinno ich zabraknąć w letnim menu osób, które nie mają chęci na jedzenie np. z powodu choroby, po przebytej kuracji antybiotykowej czy przez upały lub nastrój. 
A co należy jeść, by wzmocnić wzrok lub uwolnić organizm z toksyn?
Na straganach nie brakuje dojrzałych w  lipcowym słońcu warzyw.
Korzystajmy więc z  dobrodziejstw sezonowych jarzyn, bo właśnie wtedy są najbardziej wartościowe. To najlepsze naturalne źródło witamin i minerałów.
Co ciekawe właściwości wielu warzyw są podyktowane ich barwą. Każda grupa kolorów odpowiada za co innego. 
Komponując posiłek, kierujmy się kolorami poszczególnych składników. Jaki bukiet warzyw powinien znaleźć się na talerzu, to zależy od potrzeb organizmu 
Czerwone – pobudzają apetyt  (np. pomidory, papryka, buraki)
Żółte – poprawiają trawienie i maja działanie detoksykacyjne (np. papryka, kabaczki fasolka, seler)
Pomarańczowe – usprawniają układ trawienny (np. papryka, marchewka, dynia)
Zielone – dodają energii, wzmacniają narząd wzroku i chronią przed nowotworami (np. bób, brukselka, sałata, brokuły)

Filoetowe – odpowiadają za tężyznę i siły witalne oraz  wzmacniają odporność (np. bakłażan).

Warzywami określamy rośliny jadalne surowe jak i przetworzone a jarzynami nazywamy już ugotowane potrawy. Np. zupa lub sałatka jarzynowa, surówka warzywna, warzywa na patelnie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz